Sober companion

En sober companion (nykterhets kompanjon) ger ytterligare stöd till den som nyligen tagit sig ur missbruk. Ofta tillsätts en 'sober companion' per rekommendation av en terapeut, ett behandlingshem, en advokat, chef eller nära och kära. Många har svårt att hantera tiden efter att ha kommit tillbaka från behandlingshemmet och det är därför vanligt med återfall. En 'sober companion' kan förenkla övergången tillbaka till ett vanligt liv. 

Vanligtvis innebär ett 'sober companion' program att stödet lever med klienten i 30 dagar för att finnas tillhands 24 timmar om dygnet som stöd. Sällskapet bidrar med intimitet, kamratskap och ökar motivationen för klienten. Känslan av närhet och säkerhet under de första veckorna hemma kan vara avgörande för att åstadkomma positiva resultat efter behandlingen.

Road To Recovery skräddarsyr en handlingsplan i enlighet med de särskilda behov som finns hos den enskilda individen. Vi etablerar en daglig rutin som inkluderar en hälsosam kost, motion, meditation, avslappning, frisk luft och nöjen. Det finns möjlighet att utforska alternativa metoder så som akupunktur, yoga och andra aktiviteter för att minska stress. Om individen behöver en terapeut, psykiater, eller annan vård kan Road To Recovery hjälpa till att hitta rätt  hjälp.

Road To Recovery arbetar för att skapa ett brett nätverk som stöd åt individen. Genom att nära sammarbeta med behandlingshemmet och självhjälpsgrupper lyfter Road To recovery 12-stegsmetoden för att bygga upp ett socialt nyktert nätverk. Man får lära sig om verktyg för att hantera verkliga situationer, känslor och triggers när de uppstår.

För de som väljer att återhämta sig hemma, istället för att vända sig till ett behandlingshem, måste en läkare avgöra om det krävs en medicinsk detox innan en 'sober companions' ankomst. För maximal framgång bör dessa individer påbörja ett intensivt öppenvårdsprogram som kan fortsätta efter att följeslagarfasen är slut.

Road To Recovery arbetar också löpande med individer som är i riskzonen för återfall på grund av långa arbetsdagar, hög stress, resor, eller aktivt umgås i sammanhang där alkohol finns med i bilden. En  följeslagare kan vid sådana här tillfällen ge säkerhet, hjälpa att ta ett ansvar och finnas som stöd på vägen.

En kamrat kan vara bron tillbaka till ett säkert, friskt och lyckligt liv.